Wat kan ík doen?

1. Bewustwording
Dit klinkt al snel als het saaiste actiepunt, maar dit is wel veruit de belangrijkste. Willen we daadwerkelijk verandering teweeg brengen, begint het hier. De rest vloeit voort uit deze bewustwording. Zodra we als beweging groot genoeg worden, vormen we vanzelf een stem voor onze gewenste verandering.
 Pas dan opent de deur voor overleg zich, pas dan leent de situatie zich voor eventuele burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit is een proces dat eenieder van ons individueel kan ondergaan en teweegbrengen. Praat erover met anderen! Wat JIJ doet maakt het verschil. Denk bijvoorbeeld aan een filmavond met vrienden, of op school. Je kan iemand introduceren met informatie uit het 'Ontdek'-gedeelte. Zet een discussie op touw, geef lezingen; wees creatief.

2. Mentaliteit & Levensstijl
'Wees de verandering die je graag ziet in de wereld' -Muhatma Gandhi
 Behalve je bewust zijn van, is het ook de kunst te leven naar. Deze twee punten samen zijn moeilijk te realiseren en daar gaat tijd overheen. Het is een proces dat zich langzaam ontwikkelt.
Het opent eveneens je ogen naar de levensstijl van anderen rondom je; je vraagt je af waar we allemaal toch mee bezig zijn. Een proces van vervreemding. Dit vraagt moed en doorzettingsvermogen. Het maakt echter plaats voor een gevoel van vrijheid van de vele systemen waarin we geconditioneerd zijn. Een gevoel van rust. Een ordening van wat er toe doet in het leven.
 Je vrienden, familie en/of vriend of vriendin. Iets doen waar je passioneel voor bent en er waardering voor krijgen. Je bént wie je bent, niet het imago dat je koopt.
Concreet: Bedrijven verkopen al lang geen producten meer, maar imago's: fictieve schaarste. Coca-cola is stoer, de Grolsch drinker is een levensgenieter, etc. Waarom ben ik hier vatbaar voor? Waarom kies ik er voor om mee te werken aan het in stand houden van deze systemen?
Waarom rook ik? Waarom koop ik een fles prik van €2,20 die €0,20 kost om te produceren? (De overige €2,00 gaat naar reclame, aandeelhouders, …) Waarom die broek met dat logo? Waarom hier extra uren voor te werken?
De realisatie zoveel mogelijk de lokale economie steunen en de zelfredzaamheid vergroten als richting zal zich steeds verder ontwikkelen.

Transitiedenken
Hier volgen enkele concrete acties die we nú zelf kunnen ondernemen. Het zijn de kleine oplossingen die de veranderingen bewerkstelligen voor het verwezenlijken van een 'Resource Based Economy'. Het is datgene dat binnen onze huidige directe mogelijkheden tot actie ligt. Hiermee verminderen we onze directe steun aan het huidige monetaire paradigma en geven we die steun aan diegene die het proces van verandering ondersteunen in deze tijden van transitie. Hoewel de doelstelling het tot stand brengen van een nieuw sociaal-economisch model is, is het belangrijk te realiseren dat tussenstappen in het hervormingsproces en steun in gemeenschapsparticipatie het dit helpen realiseren.

3. Netwerken / Regionale bijeenkomsten

Het is hartverwarmend om te ontdekken dat je niet alleen staat in je visie op de wereld. Een gevoel dat het niet klopt, dat het anders kan. Een gedeelde conclusie in de noodzaak voor verandering. Verandering gebaseerd op een richting die we delen. Een geweldig motiverende kracht. 

De bedoeling van de regionale bijeenkomsten bijeenkomsten is in eerste instantie om elkaar te leren kennen, dat deze vervolgens maandelijks plaats gaan vinden en een praktisch karakter gaan krijgen.Laten we met zijn allen kijken hoe we samen kunnen gaan werken met andere organisaties, individuen en bedrijfjes in het realiseren van bewustwording, het realiseren van transitie en het realiseren van een Resource Based Economy. Wat zit er bij ons in de buurt?
Door deze contacten aan te leggen kunnen we gezamenlijk optrekken. Een film vertonen bij een organisatie of samen een lokaal evenement organiseren.

I.s.m. een boer gratis fruit uitdelen met een leuke boodschap eraan vast? 

Met een doe-het-zelf-zaakje hydroponische voedselsystemen gaan verkopen?

Bij een organisatie een filmvertoning regelen?

Met een bioscoop een documentairereeks opzetten?

Het helpen opknappen van een oud pand voor een vaste ontmoetingsplek?

Een voedselbank oprichten?

Interessante wetenschappers vinden voor het verzorgen van een lezing?Dit kunt u natuurlijk zowel individueel doen, als in groepsverband.

De gezamenlijke creativiteit van ons allen zal velen malen verder reiken dan de enkele voorbeelden hier benoemd. We kijken dan ook met veel enthousiasme uit naar het komende jaar. Wie weet waar we dan staan. Het begint in ieder geval hier en nu. Bij ons.

Zie ‘Zeitgeist Active!’ voor meer informatie over regionaal actief worden.


4. Zelfvoorzienend in groene stroom

Jij hebt zelf een paneel op je dak, je wijk heeft een windmolen in de buurt of de gemeente een heeft een windmolenpark elders.

Zodra decentralisatie van de energiemarkt optreedt, ontstaat ook decentralisatie van de macht. Niet slechts de enkelen die grondstoffen bezitten bepalen de prijs die de samenleving betaalt. De prijs van een zonnepaneel is nu na zo'n 12 jaar terugverdiend, maar technologische vooruitgang kan dit enkel versnellen. (met de hoop dat het systeem van winst en gecreëerde schaarste dit proces niet vertraagd) 

Dit creëert persoonlijke autonomie van de noodzaak tot geld, werk en het monetaire systeem. Het creëert ook lokale en landelijke autonomie met zijn vele gevolgen.

Een 100% duurzame energievoorziening is een van de eerste essentiële stappen waarmee we ons kunnen 'vrijkopen' van dit monetaire systeem.

De gevolgen van zo een verandering zijn immens. De machtsstructuren in de wereld berusten op olie, de oorlogen zijn om olie. Dit is op het moment hét product van schaarste binnen onze economie en ook hét product waar een groot deel van ons maandelijks te verdienen geld naar toe gaat. Hiermee verminder je dus eveneens je eigen afhankelijkheid van geld -en dus arbeid. Een goed voorbeeld hiervan komt van de coördinator van Groningen, Jos van der Veen, zoals hij ook uitlegt in zijn voorpagina artikel in de NRC•Next.

5. …of Greenchoice 
/ Eneco
Voor velen van ons ligt het plaatsen van zonnepalen niet binnen ons budget. Stroom van Greenchoice of Eneco biedt hier een mooie tussenweg.
Beide stimuleren actief de vele initiatieven voor het lokaal opwekken van stroom. Een kleine groep gemotiveerden die een (paar) windmolen(s) weten te realiseren kunnen via bijv. Greenchoice hun stroom bij hun leden leveren tegen een prijs die ze zelf willen rekenen. Greenchoice evenals Eneco omarmen en ondersteunen deze kleine, lokale initiatieven, maar ook landelijke initiatieven. Zo investeert Greenchoice van Meerwind tot Meewind en Eneco 'stimuleert duurzaam decentrale energievoorzieningen'.
Je neemt niet alleen van de goedkoopste groene leverancier stroom af, maar ondersteunt zo ook deze initiatieven van anderen in het land. Greenchoice ziet bewustwording onder het personeel en de klant ook als een belangrijke taak. De medewerkers van de organisatie leven het duurzame gedachtegoed van het bedrijf zelf ook actief na door bijvoorbeeld op de fiets of met OV te komen.
Link: Greenchoice | Eneco

6. Stap over naar de Triodos-bank
Een bank is een bank en voorlopig kunnen we daar nog niet omheen. Wel kan je overstappen naar een bank die niet handelt in (schuld)constructies als ‘credit default swaps’. De Triodos-bank heeft direct contact met de partijen die de projecten beheren waarin ze investeren en is daar transparant in. Ze investeert in Natuur & Milieu, Sociale Economie en Cultuur en Welzijn. De Triodos-bank denkt ook actief mee aan het inrichten van een duurzame samenleving. Verder is een bank een bank, heeft u internet bankieren, een pasje, kunt u overal pinnen en gewoon sparen. Het enige verschil is dat uw geld nu bijdraagt aan de opbouw van een duurzame wereld in plaats van deze af te breken. Overstappen is eenvoudig en zo gebeurd!
Link: Triodos Bank | Eerlijke Bankwijzer

7. Financieel
Om werkelijk vrij te zijn zullen we vrij moeten zijn van de noodzaak aan geld. Aangezien de meesten leningen en schulden hebben is dit een lastige taak.

Deze noodzaak voor geld bindt ons vervolgens aan werk. Tijd om de bron aan te pakken!
 Door bewuster met uw geld om te gaan is al veel te realiseren.

  • Manufactured demand
  • Doorbreek de gevoeligheid voor reclame (propaganda) en kortingen. U heeft het niet nodig. 

  • Noch heeft u om de zoveel jaar een nieuw product nodig
  • Koop geen merk(kleding), u steunt hiermee de marketing-industrie en slechte arbeids- en milieuomstandigheden elders.
  • Doe bewust boodschappen. Denk na over de absurditeit van ‘Yakult’, ‘Activia’, sigaretten, waterflesjes kopen of ooit de marktuitvinding ‘gel'. I.p.v. prik koopt u siroop of melk. Dit is behalve goedkoper nog gezonder ook.
  • Zeg uw creditcards op.
  • (Mywirecard kan een tussenoplossing bieden mocht u echt een creditcard nodig hebben voor online gebruik. U stort geld op een online rekening waarmee u vervolgens met creditcardgegevens kunt betalen.)

  • Voorkom terugkerende kosten. Roken, een Laserprinter i.p.v. een Inktprinter, suggesties?
  • Vermijd geld. Het is enkel een extra tussenstap waar iemand voor heeft moeten werken en belasting & rente over af heeft gedragen. Leen iets uit aan vrienden of vraag iets te lenen. Doe iets gratis voor een ander. Misschien ben je via je werk wel in staat een klant te helpen door een kleine handeling. Durf buiten de regels te denken en handelen.
 Kijk ook eens op spullendelen.nl.
  • Heeft u juist geld? Investeer het! Zorg dat uw hypotheek is afgelost, investeer in zonnepanelen. U heeft zo reële bezittingen op het moment dat de valuta’s instorten en bent verlost van energierekeningen.

8. BOINC
Help de wetenschap verder en draag bij aan de naamsbekendheid van de Zeitgeist beweging!
 BOINC is een netwerk van computers die zich aangesloten hebben op een gezamenlijk netwerk met als doel verschillende projecten te ondersteunen om de wetenschap verder te helpen. Dit gebeurt door middel van vrijwilligers die hun ongebruikte computervermogen beschikbaar stellen om problemen op te lossen. Deze oplossingen (berekeningen) worden vervolgens teruggestuurd, waarna het proces zich herhaald. Dit gaat niet ten koste van uw computervermogen. Wanneer u met de computer bezig bent, plaatst BOINC zich automatisch op de achtergrond. We hebben in zeer korte tijd al zeer veel vooruitgang geboekt, help ons onze naamsbekendheid binnen de wetenschap groeien en participeer!
Voor meer informatie, een verdere uitleg en handleiding klikt u hier.

Nederlands