Presentaties

The Zeitgeist Movement: Activist Orientation Guide

Deze gids gaat in op de Zeitgeistgedachtegang die leidt naar de conclusie dat we een economie nodig hebben op basis van het draagvermogen van de planeet. Vervolgens gaat de materie in op de kerneigenschappen van een Natural Law/Resource Based Economy (NL/RBE). De PDF versie van deze gids vind je hier.

Who Is Peter Joseph?

Dit interview brengt een kijkje in de persoonlijke achtergrond van Peter Joseph. Wat heeft hem bewogen om de films te maken en vervolgens de beweging te starten? Wat zijn verder zijn hobbies en interesses?

The Big Question

In deze korte maar krachtige presentatie wordt de markteconomie vergeleken met de aard-economie. Kunnen deze twee economieën wel naast elkaar bestaan?

The Three Questions Challenge

In deze presentatie wordt de kijker geconfronteerd met drie vragen en uitgedaagd om hierop in te gaan met mogelijke oplossingen. Kunnen deze vragen beantwoord worden zonder dat onze cultuur, economie en samenleving op de schop moet?

  1. Gezien de markteconomie consumptie vereist om de vraag naar werkgelegenheid en verdere economische groei in stand te houden. Is er dan wel een structurele prikkel aanwezig om de steeds toenemende behoefte aan verbeterde ecologische duurzaamheid in de wereld te realiseren? Denk dan ook bijvoorbeeld aan het verbruik van resources in onze oneindige groei-economie, het verlies aan biodiversiteit en de mondiale vervuiling in samenhang met de gevolgen op de lange termijn.
  2. In een economisch systeem waarin bedrijven proberen hun productiekosten te beperken ("kostenefficiëntie") om de winst te maximaliseren en concurrerend te blijven ten opzichte van anderen. Welke structurele stimulans bestaat er om mensen aan het werk te houden, in de nasleep van een opkomende technologische situatie waar de meeste banen goedkoper en effectiever kunnen worden gedaan door automatisering?
  3. In een economisch systeem dat sociale ongelijkheid genereert, ofwel "structureel geweld". Dat een breed scala aan systemische schade veroorzaakt zoals gedrag, emotionele en fysieke stoornissen. Kunnen we dit probleem minimaliseren of zelfs volledig verwijderen?