Het nieuwe IPCC rapport is binnen en is wederom een wake-upcall voor verandering.

Helaas lijken we er nog steeds niet in te slagen om het kernprobleem aan te wijzen. "Stop met het gebruik van kolen en stap over op schone energiebronnen. Bescherm de natuur." Pleitte de Britse premier Boris Johnson bijvoorbeeld. Hoewel dat natuurlijk een oplossing is, kijken we niet echt naar waarom we eigenlijk deze stappen niet eerder op de agenda zette. Waarom stellen we minder schadelijke energiebronnen zolang uit? We weten al sinds 1970 waar het klimaatprobleem heengaat en wat de mogelijke oplossingen zijn. Maar een "Manhattan project" reactie op dit probleem blijft uit. Een massaal project niet voor massavernietigingswapens, maar massa creatie.

In een wereldwijde economie gedreven door een oneindige groei, op een planeet die geen oneindige resources heeft is een probleem zoals klimaatverandering helemaal niet zo gek. Ook problemen zoals biodiversiteitsverlies en luchtvervuiling niet. We worden beloond voor korte termijn winsten, de lange termijn gevolgen spelen blijkbaar daarom niet mee. Als we deze problemen willen begrijpen, dan moeten we kijken naar onze economie en hoe die ons gedrag in de samenleving beinvloed. We hebben de technologische capaciteit om grote sociale- en milieuproblemen op te lossen. Maar wanneer je begint over het feit dat we de basisbehoeftes van iedereen op de planeet kunnen veiligstellen krijg je al snel de stempel "utopia denker". En dat deze problemen niet op te lossen zijn door "menselijke natuur".

Als we naar de geschiedenis kijken van de mensheid is een ding zeker. Wij mensen kunnen een breed spectrum van gedrag vertonen. Van monsterlijk gedrag tot compassie en medeleven. Een vast patroon van "menselijke natuur" die deze oplossingen in de weg zou zitten is daarom ook onzin. Ook is de term "utopia" ongepast. Aangezien we nu een oneindige groei-economie hebben, op een planeet die geen oneindige resources heeft. Dat is een definitie van utopia. De verwachting dat hier geen consequenties aan vastzitten. We hebben een economie nodig die beslissingen maakt op basis van het draagvermogen van de planeet en de basisbehoeftes van de samenleving.

Wat we nodig hebben is een radicale verandering van hoe we onze economie en samenleving inrichten. Het onderstaande filmpje kan het niet beter verwoorden.

Previous Post Next Post